местни организации

Родопите – безспорно най-красивата планина в България. И нейното сърце e Триград. Първото впечатление, което той оставя в новодошлите гости, е че тук времето почти е спряло. Всъщност зад това спокойствие се крие горчива, нерадостна и жестока история. Трите огромни, почти отвесни скали, с които е ограден Триград, са видели всички своеволия на Османската империя, нападения, опожарявания, сблъсък на религии, потушени въстания.

За щастие скалите не могат да говорят, а през последния век бурната история е отстъпила място на един спокоен и почти безгрижен живот, на който се радват местните хора. В района на Триград няма запазени паметници, напомнящи за отминали събития, но за сметка на това цялата местна флора и фауна е почти непокътната от нашествието на цивилизацията. Тук нямаме индустриални предприятия, нито големи инфраструктурни обекти. Това понякога създава на нашите гости известни неудобства, но им дава възможност да се насладят в максимална степен на една девствена, непокътната, истинска природа. Почти всичко, до което ще се докосне погледът ви, е в същия вид, в който е било преди стотици години.

Родопите са най-старата суша на Балканите. Природата е имала стотици милиони години за да извае неповторимия ландшафт и да създаде дом на животинския свят, който тук е особено многоброен и разнообразен. Разхождайки се в Родопите, вероятността да срещнете диво животно е почти сто процента. Около Триград има над сто пещери, повечето от които се радват на бурен живот. В седем от тях са открити останки от праисторически хора, което е доказателство че Родопите са били населени още в древни времена. Но пещерите не са единственото нещо в Триград, което ще ви заплени. Многобройните пешеходни маршрути и дестинации дават възможност за приятни разходки на всеки. Независимо от това дали сте трениран, издържлив планинар или фен на кратките, ободряващи разходки, в Триград ще намерите вашия маршрут

По отношение на настаняването, Триград също предлага разнообразни възможности. От луксозни хотели, предлагащи всякакви удобства, до най-непретенциозни къщи за гости. На разположение на туристите са сравнително зареден магазин, заведения за хранене, банкомат, обществена тоалетна. На този етап в селото нямаме аптека и бензиностанция.

Вижте още